Είναι το έκζεμα μεταδοτικό;
Όχι! Το έκζεμα είναι μια κληρονομική ατοπική (αλλεργική) πάθηση που επηρεάζει κυρίως τα μωρά και τα παιδιά. Κανείς δεν κολλάει έκζεμα.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του ατοπικού εκζέματος, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, διακρίνεται σε 2 φάσεις.
Όχι! Το έκζεμα είναι μια κληρονομική ατοπική (αλλεργική) πάθηση που επηρεάζει κυρίως τα μωρά και τα παιδιά. Κανείς δεν κολλάει έκζεμα.
Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από παχιές, κόκκινες, φολιδωτές πλάκες στο δέρμα, συνήθως πάνω από τους αγκώνες και τα γόνατα. Ο κνησμός δεν αποτελεί βασικό σύμπτωμα. Το έκζεμα προκαλεί επίσης ξηρές, κόκκινες πλάκες, ωστόσο δεν είναι παχιές και συνήθως παρατηρούνται στις πτυχώσεις του δέρματος στον λαιμό, τους αγκώνες και τα γόνατα (ή στο πρόσωπο στα μωρά). Στο έκζεμα εκδηλώνεται έντονος κνησμός και μπορεί να υπάρχουν ορατά σημάδια γρατζουνιών και πληγών.
Οι εκλυτικοί παράγοντες που προκαλούν έξαρση του εκζέματος είναι ποικίλοι. Περιλαμβάνουν την ξηρότητα του δέρματος (τον χειμώνα, ή λόγω πλυσίματος με σκληρά προϊόντα), καθώς επίσης ερεθιστικούς και αλλεργιογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος. Ο ιδρώτας είναι από τους σημαντικότερους εκλυτικούς παράγοντες του εκζέματος μετά από άσκηση ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως είναι και το άγχος. Ό,τι και αν το προκαλεί, η χρήση ενός υποκατάστατου σαπουνιού και η εφαρμογή ενός μαλακτικού δύο φορές την ημέρα θα μειώσουν τη συχνότητα των εξάρσεων.
Πέρα από τις 2 φάσεις στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω, υπάρχουν διάφορες συμβουλές και μυστικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του εκζέματος και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, το μπάνιο σας να είναι σύντομο και να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό, να διατηρείτε τη θερμοκρασία του δωματίου δροσερή, να καθαρίζετε σωστά το σπίτι ώστε να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά ακάρεα, να φοράτε βαμβακερά ρούχα, και να φροντίζετε το δέρμα σας να παραμένει όσο πιο στεγνό γίνεται.
Στα παρακάτω άρθρα θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες και πολλές συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος που είναι επιρρεπές στο ατοπικό έκζεμα, καθώς και τις συστάσεις των ειδικών για την υιοθέτηση ενός κατάλληλου προγράμματος περιποίησης. Θα βρείτε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις συνταγογραφούμενες ιατρικές θεραπείες. Τέλος, θα ανακαλύψετε προτάσεις προϊόντων με πιο ελαφριά σύνθεση, για την περιποίηση του δέρματος με τάση ατοπικού εκζέματος.
1η φάση: Κατά τη διάρκεια των εξάρσεων. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή ή αλοιφή τακρόλιμους (tacrolimus). Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται λόγω της κατασταλτικής τους δράσης (αντιμετώπιση ερυθρότητας, ξηρότητας και έντονου κνησμού), προκειμένου να σας ανακουφίσουν και να διευκολυνθεί η επούλωση των βλαβών που προκαλεί το ατοπικό έκζεμα.
2η φάση: Συντήρηση και πρόληψη. Για να διατηρείτε το δέρμα με τάση ατοπικού εκζέματος ενυδατωμένο και υγιές, μπορείτε να χρησιμοποιείτε υποκατάστατο σαπουνιού ή αφρόλουτρο Syndet και να εφαρμόζετε ένα πλούσιο μαλακτικό δύο φορές την ημέρα για την αναπλήρωση του μικροβιώματος του δέρματός σας (μικροοργανισμοί που ζουν στο δέρμα και βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του). Για την ανακούφιση του κνησμού, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε ιαματικό νερό, το οποίο διαθέτει φυσικές καταπραϋντικές ιδιότητες.
1 στα 5 παιδιά εμφανίζει έκζεμα. Η πάθηση υποχωρεί μόνη της πριν την ενηλικίωση στο 80% των περιπτώσεων.
Πηγή: CHU Nantes, μονάδα ογκολογικής δερματολογίας που ειδικεύεται στην ατοπική δερματίτιδα, απρίλιος 2015
Πρότυπα ασφαλείας που υπερβαίνουν τους διεθνείς κανονισμούς για τα καλλυντικά προϊόντα.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ