Ατοπικό δέρμα & κνησμός: Συμβουλές αντιμετώπισης

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η ατοπική δερματίτιδα, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που εμφανίζεται σε ενήλικες και παιδιά. Χαρακτηρίζεται από ξηρότητα, έντονο κνησμό και εξάρσεις ερεθισμών. Οι αιτίες του ατοπικού δέρματος περιλαμβάνουν κληρονομικούς παράγοντες, περιβαλλοντικές συνθήκες και διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Μέχρι τώρα οι θεραπείες για την ατοπία επικεντρώνονταν στη σταδιακή ανακούφιση της φλεγμονής και την αποκατάσταση του προστατευτικού φραγμού του δέρματος έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο προστατευτικός του ρόλος. Πρωτοποριακές μελέτες των δερματολογικών εργαστήριων της La Roche-Posay, απέδειξαν ότι δεν αρκεί μόνο να αποκατασταθεί η λειτουργία του φραγμού του δέρματος για να ανακουφιστεί το ατοπικό δέρμα, θα πρέπει να αποκατασταθεί και η ισορροπία του μικροβιώματός του. Όσο το μικροβίωμα δεν είναι ισορροπημένο, οι εξάρσεις ερεθισμού και κνησμού θα επανέρχονται συνεχώς. 

Το μικροβίωμα, η κοινότητα μικροοργανισμών που υπάρχουν στο σώμα, αποτελεί ένα νέο επιστημονικό πεδίο ερευνών για τη θεραπεία των χρόνιων παθήσεων. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μικροβίωμα. Η ποικιλομορφία του μικροβιώματος καθορίζεται από την ηλικία, το φύλο, το μέρος του σώματος, τη διατροφή και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στην ατοπική δερματίτιδα, το μικροβίωμα δεν είναι ισορροπημένο γιατί μειώνονται τα είδη των μικροοργανισμών στο δέρμα. 

Το ατοπικό δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, γεγονός που το καθιστά επιρρεπές σε ερεθισμούς και μολύνσεις. Η ξηρότητα είναι μια από τις κύριες αιτίες που προκαλούν την αίσθηση κνησμού, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. 

Αν και το ξύσιμο προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, δημιουργεί βλάβες στον προστατευτικό φραγμό, με συνέπεια τη διευκόλυνση της διείσδυσης ερεθιστικών ουσιών και αλλεργιογόνων στο δέρμα. Αυτό πυροδοτεί περισσότερη φαγούρα και αρχίζει ο φαύλος κύκλος του κνησμού (κνησμός, ξύσιμο, διαταραχή του φραγμού και της ισορροπίας του μικροβιώματος). 

Συμβουλές αντιμετώπισης του ατοπικού δέρματος 

Για την καλύτερη αντιμετώπιση του ατοπικού δέρματος, είναι σημαντικό να υιοθετηθούν ορισμένες πρακτικές που θα μειώσουν τις εξάρσεις και θα προστατεύσουν το δέρμα. 

α) Μείωση του κνησμού 

- Μόνο η θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμποδίσει τον κνησμό. 

- Αποφύγετε το ξύσιμο. 

- Σιγουρευτείτε ότι τα νύχια σας είναι πάντα κομμένα. 

- Αποφύγετε συνθετικά ή μάλλινα ρούχα γιατί αυξάνουν τον κνησμό. Προτιμήστε βαμβακερά ρούχα και να είστε προσεκτικοί με τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείτε. 

- Χρησιμοποιήστε ένα ιαματικό νερό σε μορφή σπρέι και ένα σωληνάριο μαλακτικής φροντίδας για να καταπραΰνετε τη φαγούρα.  

- Φυλάξτε τις κρέμες στο ψυγείο για να είναι δροσερές κατά την επάλειψη. 

- Διατηρείστε τη θερμοκρασία του δωματίου στους 19°C. 

- Τοποθετήστε κρύα και λεία βότσαλα στις περιοχές με βλάβες ή χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα για δροσιά. 

β) Σωστός καθαρισμός

Ο καθαρισμός του ατοπικού δέρματος απαιτεί ειδική προσοχή για να αποφύγετε μεγαλύτερο ερεθισμό και αίσθηση τραβήγματος. 

- Αν το πρόσωπό σας υποφέρει από έντονη ξηρότητα κάντε έναν γρήγορο καθαρισμό. Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά που σέβονται την ισορροπία του δέρματος και είναι κατάλληλα για το ξηρό δέρμα και για το δέρμα με τάση ατοπίας, όπως το LIPIKAR Syndet AP+ Είναι εμπλουτισμένο με ενεργά συστατικά που αναπληρώνουν τα λιπίδια και συμβάλουν στην αποκατάσταση του προστατευτικού φραγμού. 

- Κάντε ντους διάρκειας 5-10 λεπτών το πολύ και με θερμοκρασία νερού 35 ° C (το ζεστό νερό προκαλεί τη φαγούρα). 

- Ανακουφίστε το δέρμα με λίγες σταγόνες από λάδι μπάνιου. 

- Ξεπλύνετε πολύ καλά το σώμα για να μη μείνουν υπολείμματα του καθαριστικού. 

- Στεγνώστε το δέρμα ταμπονάροντας με μια πετσέτα, χωρίς να τρίβετε. https://www.larocheposay.gr/aqua-posae-filiformis

- Ενυδατώστε αμέσως μετά το μπάνιο, όσο το δέρμα είναι ακόμα νωπό. Εφαρμόστε ενυδατικά προϊόντα για να σφραγίσετε την υγρασία στο δέρμα και να αποφύγετε την ξηρότητα. 

γ) Κατάλληλα ενυδατικά προϊόντα 

Το LIPIKAR Baume AP+M είναι το πιο πρόσφατο προϊόν της σειράς περιποίησης και καθαρισμού για το ευαίσθητο, πολύ ξηρό και με τάση ατοπίας δέρμα που συστήνουν οι δερματολόγοι και οι παιδίατροι εδώ και 25 χρόνια. Με ένα νέο συνδυασμό ενεργών συστατικών, ειδικά επιλεγμένων για την αποτελεσματικότητά τους στο δέρμα με τάση ατοπίας και για την ασφάλειά τους ακόμα και για το ευαίσθητο δέρμα βρεφών και παιδιών, το νέο μαλακτικό βάλσαμο αναπλήρωσης λιπιδίων LIPIKAR Baume AP+M:  

1. Αποκαθιστά την ισορροπία του μικροβιώματος 

- Το συστατικό aqua posae filiformis συμβάλλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του μικροβιώματος, ενεργώντας στις εξάρσεις και προλαμβάνοντας τις υποτροπές. 

- Κατευνάζει τον ερεθισμό, ενεργοποιεί τις άμυνες του δέρματος για να αποτραπεί η είσοδος παθογόνων παραγόντων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο ερεθισμό και ευνοεί την αναδόμηση του επιδερμικού φραγμού. 

2. Αναδομεί τον επιδερμικό φραγμό 

- Περιέχει ένα συνδυασμό ενεργών δερματολογικών συστατικών που εγγυώνται την αναπλήρωση των λιπιδίων του δέρματος και προσφέρουν εντατική θρέψη. Το βούτυρο καριτέ αναπληρώνει φυσικά τα λιπίδια, η γλυκερίνη ενυδατώνει και απαλύνει. 

3. Καταπραΰνει τη φλεγμονή 

- Η νιασιναμίδη δρα απευθείας στους παράγοντες ερεθισμού εξουδετερώνοντάς τους. Ηρεμεί και κατευνάζει τον κνησμό, ενώ μειώνει το αίσθημα δυσφορίας στο δέρμα. 

Για να ενθαρρύνει τη συχνή εφαρμογή, η σύνθεση του LIPIKAR Baume AP+M έχει μια εξαιρετικά απορροφητική υφή που βοηθά στην γρήγορη εφαρμογή και προσφέρει 24ωρη δράση κατά της φαγούρας.  

δ) Έλεγχος του στρες  

Το στρες είναι αφορμή για εξάρσεις. Μαθαίνοντας να το ελέγχετε μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.  

ε) Πρόληψη εξάρσεων  

Αποφύγετε τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις, όπως οι έντονες αλλαγές στη θερμοκρασία και η έκθεση σε αλλεργιογόνα. 

Αντιμετώπιση του κνησμού στα παιδιά 

Σήμερα, περισσότερο από το 20% των παιδιών υποφέρουν από ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα. Το 85% των περιπτώσεων ατοπίας εκδηλώνονται πριν την ηλικία των 5 ετών. Είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος λόγος επίσκεψης σε δερματολόγο. 

H ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί σε βρέφη από την ηλικία των τριών μηνών. Εντοπίζεται συνήθως στο πρόσωπο των βρεφών, αλλά όσο μεγαλώνουν, μπορεί να εκδηλωθεί στις πτυχώσεις του δέρματος γύρω από τα γόνατα, τους καρπούς και τους αγκώνες.

Τα συμπτώματα στο σώμα είναι ξηρότητα στην επιδερμίδα, βλάβες στον προστατευτικό φραγμό του δέρματος και διαταραχές στην ισορροπία του μικροβιώματος με αποτέλεσμα τη δυνατότητα διείσδυσης αλλεργιογόνων στο δέρμα, που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και κνησμό.

Ο κνησμός έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία του δέρματος, όσο και στην ποιότητα ζωής των παιδιών: τα παιδιά δεν κοιμούνται καλά, έχουν εκνευρισμό και μεταπτώσεις στη διάθεση τους, μόνιμη δυσφορία, κλπ. Οι δυσκολίες αυτές έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής όλης της οικογένειας. 

Ας δούμε ένα πρόγραμμα φροντίδας που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα και θα προσφέρει περισσότερη ηρεμία σε όλη την οικογένεια:

- Επιλέξτε ένα καθαριστικό προϊόν για το μπάνιο κατάλληλο για το ξηρό δέρμα και για το δέρμα με τάση ατοπίας, όπως το LIPIKAR Syndet AP+. Η καθημερινή χρήση του θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της αίσθησης άνεσης των παιδιών. 

- Κάντε αφρό χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά σας, είναι προτιμότερο να μη χρησιμοποιείτε πανάκι ή σφουγγαράκι μπάνιου. 

- Ξεπλύνετε σχολαστικά για να μη μείνουν υπολείμματα του καθαριστικού.  

- Στεγνώστε το δέρμα του παιδιού ταμπονάροντας με μια πετσέτα, χωρίς να τρίβετε. 

- Απλώστε το νέο LIPIKAR Baume AP+M, το μαλακτικό βάλσαμο που προσφέρει ενισχυμένη αποτελεσματικότητα για το ατοπικό έκζεμα. Ανακουφίζει άμεσα το αίσθημα κνησμού και διαρκεί 24ωρες, μειώνει τη φλεγμονή και αραιώνει τη συχνότητα των εξάρσεων. Για καλύτερη απορρόφηση των ενεργών συστατικών, απλώστε το συγκεκριμένο βάλσαμο σε ελαφρώς νωπή επιδερμίδα, αμέσως μετά το μπάνιο.

Αποτελεσματικότητα με μία μόνο δόση την ημέρα:

2 φορές λιγότερες υποτροπές* 
Μετά από 6 ώρες: -95% ξηρότητα** 
Άμεσα: +95% απαλότητα**
Μετά από 1 μήνα: 100% υποχώρηση της έντονης ξηρότητας***

- Για να περιορίσετε τον κνησμό του βρέφους, καλύψτε τα χέρια του με βαμβακερά γάντια. 'Έτσι θα περιοριστούν σημαντικά οι γρατζουνιές. Φορέστε του ανάποδα τα κορμάκια για να μην το γρατζουνίζουν οι ραφές.

 


*Κλινική μελέτη, 99 άτομα, μία φορά την ημέρα για 28 ημέρες 

**Κλινική μελέτη, 42 άτομα, μετά από μία εφαρμογή 

***Αυτό-αξιολόγηση, 43 άτομα, μία εφαρμογή την ημέρα για 28 ημέρες 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ