Συμπτώματα Ατοπικής Δερματίτιδας

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Αναπαριστώντας το ανθρώπινο δέρμα σαν τον τοίχο ενός σπιτιού:


Στο κανονικό δέρμα, τα τούβλα συνδέονται τέλεια το ένα με το άλλο.Στο ξηρό δέρμα, το τσιμέντο που συγκρατεί τα τούβλα είναι αδύναμο και ο τοίχος δεν έχει τέλεια μόνωση.

 

Στην έντονη ξηρότητα, ο τοίχος δεν προστατεύει πια. Το δέρμα τραβάει και υπάρχει αίσμθημα καύσου και κνησμού.

 

Όταν υπάρχει φλεγμονή, οι ερεθιστικοί παράγοντες και τα αλλεργιογόνα χειροτερεύουν τη βλάβη. Η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα εκδηλώνεται σε φάσεις: έξαρση και ύφεση. Η φάση της έξαρσης οδηγεί σε φλεγμονή, φαγούρα,ορορροή, κρούστα... Η φάση ύφεσης, που συμβαίνει ανάμεσα σε δύο εξάρσεις, χαρακτηρίζεται από σοβαρή ξηρότητα.

 

Τα συμπτώματα για την ατοπική δερματίτιδα που μας οδηγούν να συμβουλευτούμε τον γιατρό:

 

• Ερύθημα με φαγούρα-δύσκολο να ανιχνευτεί στα βρέφη, ωστόσο, ένα ενδεικτικό σημάδι είναι η διαταραχή του ύπνου.

• Τραχύ δέρμα.

• Βλάβες με οροροή.

• Σχηματισμός εσχαρών (κρούστας) πάνω στις βλάβες.

 

Ένα ακόμα ενδεικτικό σημάδι είναι η θέση των βλαβών: Ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού:

 

• Για τα βρέφη, οι βλάβες εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, ιδίως στα μάγουλα και στο πιγούνι.

 

• Στην παιδική ηλικία τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας τείνουν να εμφανίζονται περισσότερο στα γόνατα, τους καρπούς και τους αγκώνες και στο λαιμό.

 

Οι εξάρσεις συνήθως ξεκινούν σαν απλές κόκκινες περιοχές που προκαλούν κνησμό. Το δέρμα ξηραίνεται και γίνεται τραχύ. Αρχίζει να ορορροεί και εμφανίζονται εσχάρες (κρούστα). Το ξύσιμο επεκτείνει και επιδεινώνει το φαινόμενο, και μπορεί να οδηγήσει σε μολυσματικές βλάβες.

 

Από τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση, θα πρέπει να φροντιστούν οι πληγές για να επανέλθει το δέρμα σε φυσιολογική κατάσταση. Πρέπει να αποκατασταθεί η ισοροπία του μικροβιώματος (ποικιλία μικροοργανισμών και βακτηρίων που βρίσκονται στο δέρμα) και να επανορθωθεί ο επιδερμιδικός φραγμός χωρίς απαραίτητα να υπερπροστατεύουμε τον ασθενή.

 

Το σημαντικότερο είναι να αποκαταστήσουμε τις προστατευτικές λειτουργίες του δέρματος: το φυσικό φραγμό που εμποδίζει τους εξωγενείς παράγοντες να εισχωρήσουν, και την ισορροπία του μικροβιώματος. Μην εξαντλήστε στη προσπάθεια να κυνηγάτε ακάρεα σκόνης, είναι σχεδόν αδύνατο να τα καταφέρετε.

 

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι όσο πιο υπερπροστατευμένα είναι τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει να εκδηλώσουν έκζεμα.

 

Έτσι, οι μεγαλύτερη προσπάθειά σας θα πρέπει να είναι στο να ακολυθήσετε σωστά την αγωγή που σας έχει δώσει ο γιατρός σας.

 

• • Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ