Κάψιμο από τον ήλιο: Γιατί πρέπει να προσέχουμε

Είναι πλέον γνωστό ότι ο ήλιος αποτελεί τον νούμερο ένα εχθρό της επιδερμίδας, όχι μόνο για την ομορφιά της αλλά και για την υγεία της. Αυτός ο υπέρλαμπρος, ζωοδότης αστέρας εκπέμπει διαφορετικούς τύπους ακτινοβολίας: την υπεριώδη (UV), το ορατό φως και την υπέρυρθη ακτινοβολία (IR). Οι ακτίνες UV είναι οι υψηλότερης ενέργειας ακτίνες από το σύνολο της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει σε εμάς. Δεν ζεσταίνουν το δέρμα, όπως συμβαίνει με το ορατό φως και τις υπέρυθρες ακτίνες, αλλά διεισδύουν σε αυτό και επηρεάζουν σοβαρά την νεανικότητα και την υγεία του.

Πιο συγκεκριμένα, οι ακτίνες UVB οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 5% των ακτίνων UV που φτάνουν στη Γη, έχει αποδειχθεί ότι είναι ο βασικός υπεύθυνος για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, για την υπερμελάγχρωση αλλά και για κάποιες δερματοπάθειες. Επιπλέον, οι UVB είναι αυτές που προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα και επηρεάζουν κυρίως τους ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος. Το υπόλοιπο 95% των ακτίνων UV που φτάνουν στη Γη είναι οι UVA, οι οποίες διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα και παίζουν και αυτές βασικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος (καθώς και στο μελάνωμα), στις φωτοδερματοπάθειες, στην υπερμελάγχρωση και στην πρόωρη γήρανση. 

Στη εξίσωση τα τελευταία χρόνια ήρθαν να προστεθούν και οι UVA μεγάλου και πολύ μεγάλου μήκους κύματος οι οποίες, όπως απέδειξαν οι έρευνες, διεισδύουν βαθύτερα από όλο το φάσμα των UVA και έχουν τόσο βιολογικές όσο και κλινικές επιπτώσεις στο δέρμα και στο ανοσοποιητικό. Πιο συγκεκριμένα, οι UVA μεγάλου και πολύ μεγάλου μήκους κύματος προκαλούν οξειδωτικό στρες, βλάβες στο DNA, προάγουν την άμεση αλλά και την επίμονη υπερμελάγχρωση, πυροδοτούν εξάρσεις δερματοπαθειών και επιδεινώνουν φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ακμή, οδηγούν στη φωτογήρανση αλλά και σε καρκίνο του δέρματος.

Ηλιακό έγκαυμα: Ένας ύπουλος εχθρός

Σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, το ηλιακό έγκαυμα είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος στις βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία UV στις εξωτερικές στοιβάδες του. Αν και ο ρόλος της μελανίνης είναι να προσφέρει στο δέρμα μια φυσική ασπίδα προστασίας απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, κάνοντάς το πιο σκούρο, σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να το θωρακίσει επαρκώς. Για αυτό, όπως εξηγούν οι ειδικοί, τόσο το μαύρισμα όσο και το κάψιμο από τον ήλιο, είναι εκφράσεις κυτταρικής βλάβης από τις ακτίνες UV. Τονίζουν, μάλιστα, πως οι βλάβες στο δέρμα λειτουργούν αθροιστικά μέσα στα χρόνια, ξεκινώντας από το πρώτο σας ηλιακό έγκαυμα. Όσο περισσότερες φορές καίγεστε από τον ήλιο (ακόμα και ήπια), τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι 5 ή περισσότερα περιστατικά σοβαρού ηλιακού εγκαύματος με φουσκάλες μεταξύ 15 και 20 ετών, ισοδυναμούν με 80% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στο μέλλον.

Στον ήλιο με ασφάλεια

Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο για την υγεία σας αλλά και να αποφύγετε την πρόωρη γήρανση με την σωστή αντηλιακή προστασία το καλοκαίρι αλλά και κάθε μέρα του χρόνου. Ισχυρός σύμμαχός σας, η La Roche-Posay, η οποία μετά από 10 χρόνια πρωτοποριακών ερευνών έφτασε στην μεγαλύτερή της καινοτομία στην αντηλιακή προστασία: ο λόγος για το MEXORYL 400, ένα επαναστατικό νέο φίλτρο που έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε στην προστασία του δέρματος από τις UVA μεγάλου  και πολύ μεγάλου μήκους κύματος. Οι συνθέσεις με MEXORYL 400 στοχεύουν στο οξειδωτικό στρες, στην υπερμελάγχρωση, στις βλάβες στο DNA, στις επιπτώσεις της φωτορύπανσης αλλά και τα σημάδια φωτογήρανσης.
 
Το προηγμένο φίλτρο MEXORYL 400 πρωταγωνιστεί σε αντηλιακές συνθέσεις της La Roche-Posay για ενήλικες, εξασφαλίζοντας προστασία από τις βαθιές κυτταρικές βλάβες και τις βλάβες στο DNA και προσφέροντας καλύτερη ποιότητα δέρματος, αλλά και στα αντηλιακά που προορίζονται να προστατέψουν την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα:

- Το Αντηλιακό Προσώπου Anthelios UVMUNE 400 Invisible Fluid SPF50+, είναι μια ανάλαφρη, αόρατη σύνθεση, κατάλληλη για καθημερινή χρήση ακόμα και σε δέρμα ευαίσθητο ή σε δέρμα που εμφανίζει αλλεργία στον ήλιο. Η υψηλών προδιαγραφών σύνθεσή του προσφέρει αποτελεσματική προστασία από τις ακτίνες UVA/UVB αλλά και από τις ιδιαίτερα επικίνδυνες ultra μακρές UVA, καταπραΰνει και ενυδατώνει το δέρμα ενώ, παρά το πολύ υψηλό SPF, απορροφάται αμέσως και δεν αφήνει λευκά σημάδια.

- Το Αντηλιακό Σώματος Invisible Spray SPF50+, χαρίζει πολύ υψηλή προστασία ευρέος φάσματος για πρόληψη των βλαβών που προκαλούν οι ακτίνες UVA & UVB, οι υπέρυθρες IR-A και η ρύπανση χάρη στην κατοχυρωμένη τεχνολογία XL-Protect. Η σύνθεσή του είναι ιδιαίτερα λεπτόρρευστη και μη λιπαρή, απορροφάται αμέσως και δεν αφήνει λευκά υπολείμματα, ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο νερό, τον ιδρώτα και την άμμο.

- Το παιδικό αντηλιακό Anthelios UVMUNE 400 Dermo-Pediatrics SPF50+ είναι κατάλληλο ακόμα και για το πιο ευαίσθητο δέρμα και το δέρμα με τάση ατοπίας. Μαζί με τα αντηλιακά φίλτρα απέναντι στην ακτινοβολία UVA/UVB, το MEXORYL 400 προστατεύει την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα από τις ultra μακρές UVA και προλαμβάνει τις κυτταρικές βλάβες. Επιπλέον, είναι εμπλουτισμένο με Πανθενόλη, Γλυκερίνη και Ιαματικό Νερό La Roche-Posay, ένα “κοκτέιλ” καταπραϋντικών και ενυδατικών συστατικών, ενώ είναι σούπερ ανθεκτικό στο νερό, τον ιδρώτα και την άμμο. 

Μην ξεχνάτε: Είναι καθοριστικής σημασίας να εφαρμόζετε το αντηλιακό πριν την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες, ειδικά μετά από κολύμπι, εφίδρωση ή σκούπισμα με πετσέτα, χρησιμοποιώντας γενναιόδωρη ποσότητα προκειμένου να διατηρήσετε το υψηλό επίπεδο προστασίας.

Μετά την έκθεση στον ήλιο, αφού κάνετε μπάνιο ή ντους για να απομακρύνετε το αλάτι της θάλασσας και το αντηλιακό σας, εφαρμόστε μια σύνθεση ειδικά μελετημένη να προσφέρει καταπράυνση και επανόρθωση: το Anthelios Post-UV Exposure After-Sun Lotion, με 99% συστατικά φυσικής προέλευσης, συνδυάζει Πανθενόλη, Γλυκερίνη και Ιαματικό Νερό La Roche-Posay για ανακούφιση από την αίσθηση καύσου και τραβήγματος, επανόρθωση του αφυδατωμένου από τον ήλιο δέρματος και ενδυνάμωση του επιδερμιδικού φραγμού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ