Αλλεργία στο πρόσωπο και προϊόντα περιποίησης: Τι να προσέξετε

Συγγραφέας:

Μαριτίνα Ρόππα
Δερματολόγος


Τι εννοούμε με τον όρο αλλεργία στο πρόσωπο



Με  τον όρο «αλλεργία στο πρόσωπο» αναφερόμαστε σε μια μεγάλη κατηγορία παθήσεων του δέρματος, οι οποίες ενδέχεται να μην αφορούν αυστηρά μόνο το πρόσωπο των ασθενών μας , αλλά να εντοπίζονται κυρίως σε αυτό. Η ατοπική δερματίτιδα, η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και η κνίδωση είναι οι κυριότερες νοσηρότητες που καθιστούν το δέρμα στο πρόσωπό μας εξαιρετικά ευαίσθητο , με εξειδικευμένες ανάγκες θεραπείας και προϊόντα περιποίησης.

Το δέρμα του προσώπου μπορεί να έχει τάση για την εμφάνιση αλλεργιών (σ’ αυτό παίζει ρόλο και η γενετική προδιάθεση και οι ανωτέρω  νοσηρότητες ), αλλά ενδέχεται  να γίνει δυσανεκτικό στην πορεία της ζωής μας λόγω κάποιων ορμονικών μεταβολών, εξωγενών παραγόντων του περιβάλλοντος ή υπερευαισθητοποίησής του από προϊόντα περιποίησης.  Σε κάθε περίπτωση, η σωστή και έγκαιρη διάγνωση του δερματολογικού προβλήματος είναι η βάση για την βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν?



Τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς μας είναι κυρίως η εμφάνιση ερυθρότητας (μόνιμης ή περιστασιακής), ο κνησμός, η ξηρότητα του δέρματος, τα εμφανή εκζέματα με την μορφή ερυθρών πλακών ή οι πομφοί και η αίσθηση καύσου ή νυγμού. Χαρακτηριστικά , πολλοί ασθενείς αναφέρουν επίταση των συμπτωμάτων μετά από χρήση διαφόρων προϊόντων περιποίησης, ή –και μετά από την έκθεση στον ήλιο ή σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, κατά τις οποίες υπάρχει επίδραση των αερογενώς μεταφερόμενων αλλεργιογόνων (π.χ γύρη, σκόνη).

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών ταλαιπωρείται από φαινόμενα έντονου κνησμού, ο οποίος ενδεχομένως επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τον ύπνο των ασθενών και δημιουργεί υψηλά επίπεδα στρες.

Αιτίες και σημεία εμφάνισης των αλλεργιών


Κοινό υπόβαθρο των δερματοπαθειών αυτών η ευαισθητοποίηση του δέρματος , η υπεραντίδρασή του σε αλλεργιογόνα είτε ενδογενή , είτε εξωγενή και η διαταραχή του δερματικού φραγμού- το κύριο αίτιο που υποβοηθά την εκδήλωση της αλλεργίας.  Συχνά οι ασθενείς προβαίνουν σε χρήση ακατάλληλων καλλυντικών ή ακόμα και τοπικών θεραπευτικών σκευασμάτων, τα οποία δυσχεραίνουν την κατάσταση του δέρματος.

Τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα και η καθημερινή μας κλινική εμπειρία μας δείχνει ότι τα μέρη του προσώπου, τα οποία νοσούν συνήθως είναι με σειρά προτεραιότητας τα βλέφαρα, το μέτωπο, οι παρειές, τα χείλη και η περιστοματική περιοχή, καθώς και περιοχές του λαιμού, ενώ η λευκή φυλή είναι πιο επιρρεπής στην ανάπτυξη « αλλεργικού ή και δυσανεκτικού δέρματος». Επίσης , οι δερματίτιδες στο πρόσωπο παρουσιάζονται σαφέστατα πιο συχνά στον γυναικείο πληθυσμό, χωρίς αυτό να σημαίνει  ότι οι άντρες δεν παρουσιάζουν αυτές τις νοσηρότητες.

Αλλεργιογόνα στα προϊόντα περιποίησης – τι πρέπει να γνωρίζω



Υπάρχουν προϊόντα καθημερινής περιποίησης που ενδέχεται να περιέχουν αλλεργιογόνα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν από ήπιες έως και σοβαρότερες δερματικές αντιδράσεις εάν έρθουν σε επαφή με το πρόσωπο. Οι ασθενείς με τάση για δυσανεξίες ή αλλεργικό δέρμα θα πρέπει να ανατρέχουν στις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης και να αποφεύγουν κατά το δυνατόν προϊόντα με άρωμα, υψηλό ποσοστό αλκοόλης, πρόσθετα/συντηρητικά καλλυντικών, δυνητικά τοξικές χημικές ενώσεις (συχνές σε βαφές μαλλιών), με μέταλλα όπως το νικέλιο ή φυτικά συστατικά. Κάθε ασθενής έχει ανάγκη να εντοπίσει τους δικούς του παράγοντες πυροδότησης του ερεθισμού, με την βοήθεια του ιατρού του και σε κάποιες περιπτώσεις να προβεί σε εξειδικευμένα αλλεργιολογικά τεστ . Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε τοπικά σκευάσματα , τα οποία με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να καταστούν φωτοτοξικά. 

Συνοψίζοντας



Η κατανόηση της παθολογίας που κρύβεται πίσω από το αλλεργικό δέρμα  τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων δερμοκαλλυντικών,  τα οποία είναι κλινικά δοκιμασμένα στο ευαίσθητο δέρμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της χρήσης τους και η ενίσχυση της συνήθως απαραίτητης, παράλληλης θεραπευτικής αγωγής.

Συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας και δεν χάνουμε την ελπίδα στην μάχη μας με το ευαίσθητο δέρμα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ