Χλόασμα Εγκυμοσύνης

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Κατά την εγκυμοσύνη πολλές αλλαγές συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα. Μια από τις αλλαγές που εμφανίζονται στο δέρμα είναι το μέλασμα, που προκαλείται από την αυξημένη παραγωγή ορμονών και την έκθεση στον ήλιο. Με σωστή πρόληψη, όπως η χρήση αντηλιακής προστασίας και η αποφυγή άμεσης ακτινοβολίας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής του, διατηρώντας την υγεία της επιδερμίδας σας.

Η επίδραση των ορμονών

Το χλόασμα, μια μορφή υπερμελάγχρωσης, επηρεάζει σημαντικό ποσοστό γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως από τον τέταρτο μήνα. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής θηλυκών ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, τα οποία με τη σειρά τους ενισχύουν τη σύνθεση της μελανίνης. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση καφέ ή γκρίζων κηλίδων, κυρίως στο μέτωπο, το σαγόνι και γύρω από το στόμα. Αυτές οι κηλίδες έχουν συχνά ακανόνιστο σχήμα και μοιάζουν με πλάκες.

Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας

Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα. Ακόμη και μια σύντομη έκθεση σε ηλιόλουστη ημέρα μπορεί να προκαλέσει υπερπαραγωγή μελανίνης, επιδεινώνοντας το μέλασμα. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι κηλίδες εξαφανίζονται μέσα σε έξι μήνες από τον τοκετό, ο κίνδυνος επανεμφάνισης σε επόμενη εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Για τον λόγο αυτό, η πρόληψη αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο.

Πρόληψη του μελάσματος

Η καθημερινή προστασία της επιδερμίδας σας είναι απαραίτητη για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης μελάσματος, είτε βρίσκεστε στην πόλη είτε στην εξοχή. Ο στόχος δεν είναι να αποφεύγετε εντελώς τον ήλιο, αλλά να εφαρμόζετε ορισμένα μέτρα προστασίας:

Φοράτε καπέλο με πλατύ γείσο για να σκιάζετε το πρόσωπό σας.

Χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα ευρέως φάσματος με SPF50 ή SPF50+.

Ανανεώνετε την αντηλιακή κρέμα κάθε δύο ώρες, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε εκτεθειμένες στον ήλιο.

Εφαρμόζετε βραδινή κρέμα κατά των σκούρων κηλίδων για πρόσθετη προστασία και φροντίδα.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται ανεξαρτήτως της εποχής ή της ώρας της ημέρας, ώστε να διασφαλίσετε τη μέγιστη προστασία της επιδερμίδας σας.

Για εξειδικευμένες συμβουλές, μην διστάσετε να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει με βάση τις ατομικές σας ανάγκες.

Μέλασμα στο πρόσωπο: Μια αληθινή ιστορία 

Στην πρώτη εγκυμοσύνη το πρόσωπο της Μαρίας καλύφθηκε από καφέ κηλίδες, δηλαδή η επιδερμίδα του προσώπου της εμφάνισε μέλασμα. Ωστόσο, στη δεύτερη εγκυμοσύνη της, προστατεύτηκε από τον ήλιο και κατάφερε να το αποφύγει. Ας δούμε, τι μας λέει η ίδια για αυτή της την εμπειρία: 

Μαρία, γιατί νομίζετε ότι εμφανίσατε μέλασμα;

Επειδή είμαι ξανθιά και έχω ανοιχτόχρωμα μάτια, ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να εμφανίσω μέλασμα στο πρόσωπο. Έκανα λάθος: το συνειδητοποίησα στο ταξίδι μου στη Βρετάνη, τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης μου.

Πότε ακριβώς εμφανίστηκε το μέλασμα; 

Ξύπνησα ένα πρωί και παρατήρησα μια καφέ γραμμή πάνω από το χείλος μου, σαν λεκές από καφέ. Είχα βάλει αντηλιακό. Τελικά κατέληξα με σημαντικό χλόασμα στο πρόσωπό μου. Κράτησε όλη την εγκυμοσύνη και αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση του μωρού μου.
Πέρυσι έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μου. Αυτή τη φορά πήρα όλες τις προφυλάξεις!

Δηλαδή, τι κάνατε;

Συμβουλεύτηκα δερματολόγο. Μου εξήγησε ότι το μέλασμα συνδέεται με τις ορμόνες και ότι έπρεπε να προσέχω ιδιαιτέρως στην αρχή της εγκυμοσύνης. Μου συνέστησε να αποφεύγω την έκθεση στον ήλιο, να φοράω καπέλο με γείσο, αντηλιακό με δείκτη SPF50 και γυαλιά ηλίου. Με λίγα λόγια να προστατεύομαι όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολούθησα τις συμβουλές του και το μέλασμα δεν έκανε ξανά την εμφάνισή του.